Natuur

Natuur

De Tutenburg is een landelijk gelegen boerderij met veel oog voor de natuur. Wij houden veel rekening met de natuur en wij zijn blij dat we dit uit kunnen dragen door een mooi bedrijf met een goede ecologie te voeren. We zijn er trots op dat er bij ons enkele bijzondere diersoorten zijn die beschermd en/of zeldzaam zijn. Hieronder een impressie van de "natuurlijke" bezienswaardigheden die bij ons op het terein te vinden zijn.

Kangy


Sinds 2011 zijn wij de trotse eigenaars van enkele wallabies. Toen de moeder van één van deze "mini-kangoeroes" overleed besloten wij het jong te adopteren. Dit heeft voor veel leuke publiciteit gezorgd, o.a. Hart van Nederland is bij ons op bezoek geweest. Zie de website van Hart van Nederland voor dit bijzondere nieuws-item.

Ook zitten er in ons dierenweitje enkele kippen, konijnen en cavia's. En lopen er pauwen rond. Op ons erf en in onze weilanden zijn vaak de volgende wilde dieren te zien.

De Steenuil

Wij hebben al vele jaren een trouwe bewoner op ons terrein.
Elk jaar legt zij een aantal eieren in zijn broedkast en daaruit komen weer hele lieve kleine uiltjes.
De nestkast is opgehangen door de vogelwerkgroep van Stad en Ambt Doesborgh. Medewerkers van deze groep komen jaarlijks de eieren tellen en daarna de jonge dieren inspecteren, tellen, ringen en wegen. Onderstaande foto's zijn gemaakt tijdens de bezoeken van Stad en Ambt Doesborgh (Doesburg).

Eieren
Hieronder het aantal eieren dat per jaar gelegd is.
2011 : 4 eieren
2010 : 5 eieren
2009 : 3 eieren

Steenuil

Kerkuil

In onze landschuur huisvest zich een Kerkuil. Overdag slaapt hij vaak op een van de spanten in de nok. Op de grond zijn regelmatig uilballen te vinden.

Ooievaar

Wij krijgen op onze weilanden regelmatig bezoek van de ooievaar. De nestpaal van de ooievaar staat ongeveer een kilometer van onze boerderij. Elk jaar is er weer een nest en zijn er jonge ooievaars te bewonderen.

Ooievaars

Andere bijzondere dieren

Doordat wij rond onze weilanden natuurlijke velchthagen hebben staan, zijn er regelmatig bijzondere vogels te zien.
Zoals de schol ekster, Bonte specht, Flaamse gaai, fazanten, witte reigers en ook zeer regelmatig allerlei soorten roofvogels.
Maar ook konijnen, Hazen, en heel soms een reeën.

Bevers

De bevers zijn waar te nemen in de wateren rond Giesbeek, vooral in de ochtend- en de avonduren. De foto's zijn genomen op loopafstand van de boerderij.

Bever